Γνωρίστε την Νερομάνα

Neromaniotes

Η τοποθεσία
Η Νερομάνα Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στο βόρειο μέρος της λίμνης Τριχωνίδας, 7 χλμ από την Παραβόλα στο δρόμο που την συνδέει με τον Προυσσό.

Η ονομασία και το στοιχείο του νερού
Το χωριό που παραπέμπει από τη νεότερη ονομασία του (παλαιό όνομα Σομπονίκος) σ΄ένα τόπο με πλεόνασμα στο μεγαλύτερο αγαθό της φύσης: το νερό. Πηγή ζωής για την περιοχή οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι χαρίζουν στο τοπίο μοναδικής ομορφιάς πλούσια βλάστηση.

Η εκκλησία του χωριού
Στην είσοδο σχεδόν του χωριού, στον δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, βρίσκεται η ενορία του χωριού “Κοίμηση Της Θεοτόκου” και οι πρώτοι καταρράκτες, τους οποίους μπορεί κανείς να “περπατήσει” και να θαυμάσει μέσα από ένα πανέμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι.

Η πλατεία
Στην πλατεία δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος που απλώνει τη σκιά του σε όλο σχεδόν το χώρο. Από εκεί μπορείς να δεις την απίστευτη θέα στη λίμνη Τριχωνίδα.

Το εκκλησάκι της “Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος”
Η ιστορία αναφέρει πως στο εκκλησάκι το οποίο είναι αφιερωμένο στην “Μεταμόρφωση Του Σωτήρος” τα παλικάρια του Μάρκου Μπότσαρη ξενύχτησαν τη σωρό του, πριν τον μεταφέρουν για ταφή στο Μεσολόγγι.

Οι πηγές
Στις λιονταρόσχημες βρύσες στην κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από το εκκλησάκι της “Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος” μπορεί κανείς να πιει δροσερό και καθαρό νερό.

Το αρχαίο Φίστυον
Βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, στο δρόμο Δογρής – Νερομάνας, σε απόσταση 1,5 χλμ. Ν-ΝΔ του χωριού Νερομάνα και 1 χλμ. περίπου ΒΑ της Δογρής, πάνω σε ένα λόφο ύψος 400 μ. με το τοπωνύμιο Παλιομανάστρο, σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης με οχύρωση εντός της οποίας βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων (απ’ όπου και το τοπωνύμιο Παλιομονάστηρο). Εντός της ακρόπολης έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίων κτιρίων και τάφοι καθώς και λιθόπλινθοι που παραπέμπουν σε τεχνικές δόμησης, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει υπολείμματα μίας κυκλικής σε κάτοψη, θολωτής, υπόγειας δεξαμενής με διάμετρο 4,50μ και επιχρισμένη εσωτερικά με υδραυλικό κονίαμα.